Haberler
MOZART, ANJELİKA VE TÜRK MARŞI VARYASYONU

Anjelika’dan şaşırtıcı bir düzenleme.
Youtube'da izlemek için tıklayın

Ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar, her ne kadar piyano konçertoları ve senfonik besteleri ile kendisini kanıtlamış bir klasik müzisyen olsa da, zaman zaman klasik eserlere getirdiği sıra dışı yorumları ile de tanınıyor. Müzik listelerinin ilk sırasından aylarca inmeyen Bach A L’Orientale çalışması bunun örneklerinden biridir.

Batı klasik müzik eğitimini doğmuş olduğu Rusya’da, “harika çocuk” statüsü ile almış ve eğitimini doktora unvanını alarak tamamlamış olan Anjelika, Türkiye’ye gelerek Doğu müzik kültüründen etkilendi ve kimi çalışmalarında Türk ve Doğu ezgilerine, enstrümanlarına yer vermeye başladı. Çalışmalarını, tüm Dünya’da tanınan Etnik müzik üstatları ile sürdüren Anjelika, Erkan Oğur, Aziz Şenol Filiz, Yinon Muallem, Zara, Mısırlı Ahmet, Burcu Karadağ, Mehmet ve Hamdi Akatay, ayrıca Shankar Bhattacharya ve Topluluğu yakın bir işbirliğinde devam ediyor.

Son çalışması, “Dünya’nın en iyi tanıdığı Klasik Müzik eseri” tanımlamasını rahatlıkla yapabilecek Mozart’ın Türk Marşı adlı eserin doğu perküsyonları ve Türk müziği ezgileri ile harmanladığı “Türk Marşı Varyasyonu” dur.

Anjelika: “Türk Marşı Varyasyonu” aslında bir Türkiye mozaiğidir benim için. Türkiye’deki çok renklilik, çok seslilik ve çok kültürlülük beni geldiğimden beri etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Spontane bir şekilde gelişen bu düzenleme sürecinde binlerce kez seslendirdiğim Türk Marşı’nın içine klasik tınılar dışında caz, ilahi, tango, halk dansları dahil oldu; yani Türkiye müzik haritası genel hatlar ile bu uyarlamanın içinde vücut buldu. Bir de ritim çeşitliliği ile perküsyonları ekleyince, benim için de beklemediğim ve değişik bir yorum oldu…”

“Türk Marşı Varyasyonu” Fulya Sanat Merkezinde yapılan prömiyerinde dinleyicilerden tam not aldı.

www.Youtube.com internet sitesine yeni yüklenen “Mozart-Anjelika Akbar ‘Turkish March Variation/Türk Marşı Varyasyonu” ilk dakikalardan itibaren hayran kitlesine sahip olmaya başladı. Sosyal medya kanalı ile ulaşan dinleyici yorumları düzenlemenin coşku ile karşılandığını ve sevildiğini gösteriyor.

Oryantalizme, Doğu gizemine her zaman ilgi duyan Mozart (örn: “Saraydan Kız Kaçırma”) Türkiye’ye gelseydi, belki de Türk Marşı’nı daha farklı bestelerdi, kim bilir…

Anjelika “Türk Marşı Varyasyonu” üzerine yakın zamanda bir klip çektirmeyi planlamaktadır.

Bilgi için: Rezonans Müzik Yapım Organizasyon Ltd. Şti.
Organizasyon Sorumlusu : Berfu Belge 0531 6266796
berfu@anjelikaakbar.com


Fotoğraflar : Zeynel Abidin Ağgül